הסדרי ראייה לסבים וסבתות

  • Category

הסדרי ראייה לסבים וסבתות

כולנו מודעים לעובדה כי ישנה חשיבות מכרעת לקשר הרב דורי בין סבים וסבתות לנכדיהם ובמרבית המשפחות הנורמטיביות הסבים והסבתות מהווים חלק בלתי נפרד מחיי הנכדים עוד מרגעי חייהם הראשונים, והינם מקור התקשרות שני לאחר הוריו.
כאשר עסקינן בקשר בין סבים וסבתות לנכדים לאחר גירושי ההורים – מחקרים מעידים כי הקשר מתרופף עם הסבים והסבתות מצד ההורה שאינו משמורן ( לרוב האב) ומתחזק עם הצד של המשמורן הקבוע (לרוב האם). במקרים מורכבים יותר נתקלים סבים וסבתות בסירוב האם למפגש עם הנכדים וניסיונות לא עניינים לנתק את הקשר בינהם.
כך נוצר מצב בו בשנים האחרונות קמה דרישה לקבוע בחוק הסדרי ראייה לסבים וסבתות עם הנכדים במטרה למנוע מההורה המשמורן לגזול מהם את זכותם הטבעית ואת אחת החוויות החשובות והמועילות שמציע הקשר הבין – דורי לילדים – הנכדים ולסבים וסבתות כאחד.
חוק להסדרי ראייה לסבים וסבתות יסדיר את זכותו של הילד לקיים קשר סביר עם סבו וסבתו – זכות העומדת בקנה אחד עם עקרון טובת הילד ופועלת בראש ובראשונה לטובתו ורק אח"כ באה לספק את כמיהת סביו וסבתו לקשר עימו. נכון להיום, המחוקק מכיר בצורך בקרבת משפחה לילדים שחוו הליך גירושין, במיוחד במקרים בהם יש צורך בסיוע המשפחה המורחבת לשאת בנטל מזונות ילדים כאשר הוריו אינם מסוגלים לכך.

חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות
בשנת 2007 נפסקה תקנה חדשה המסדירה את זכותם של סבים וסבתות לתבוע את ההורה לאפשר הסדרי ראייה עם הנכדים: החוק הבסיסי קובע הסדרי ראייה בין סבים לבין נכדיהם, כאשר אחד ההורים של הנכדים נפטר. אולם, במסגרת הרחבת החוק נקבע כי ניתן לעשות בו שימוש בכל מקרה בו אחד ההורים מנותק מחייו של הילד ומשגרת הטיפול בו.
דהיינו, גם במקרים של בעיות רפואיות או נפשיות המונעות מההורה המנותק מסוגלת הורית לטפל בילד, ובכלל זה מקרים בהם הורה המוכרז כנעדר, הורה אשר נשללה זכותו לשמש כאפוטרופוס לילדיו ובמקרים מסוימים אף בתיקי גירושין בהם אחד ההורים מונע קשר רציף בין הסבים לנכדים.
חשוב להדגיש כי חובה לבחון כל מקרה לגופו ומדיניות החוק פועלת תמיד ע"פ עיקרון טובתו וזכותו של הילד לשמירה על קשר רציף ופורה עם כל משפחתו המורחבת.

הסדרי ראייה לסבים וסבתות עם הנכדים
במקרים בהם אכן ישנו ניסיון לנתק בין הסבים לנכדיהם, שמורה לסבים הזכות לפנות אל בית המשפט לענייני משפחה על מנת שזה יכפה על ההורים לאפשר הסדרי ראייה עם הנכדים ויוודא שהסבים והסבתות יזכו לבלות זמן איכות עם נכדיהם, ללא קשר לרצונם של ההורים.
פנייה זו אל בית המשפט מחייבת כמובן ייעוץ משפטי וליווי צמוד של עו"ד מקצועי לענייני משפחה, אשר יפעל למימוש זכויות הסדרי ראייה לסבים וסבתות זכותכם ולקשר הדדי ופורה. חשוב להדגיש כי היו מקרים בהם בחון בית המשפט את התיק המונח לפני ופסק כי לטובת הנכדים דווקא לא לאפשר את הקשר עם הסבא והסבתא, מחשש לפגיעה בהורה שנותר או ביחס הילדים אליו.

מבחינה הומנית – רובנו מודעים ליתרונות הקשר ברב דורי ומסכימים שיש להעניק בחוק לסבים וסבתות זכויות הסדרי ראייה הנכדים – שכן אין הם צריכים לסבול מהתנהגות נקמנית מכוונת של אחד מהוריהם (או שניהם). קל וחומר כאשר עסקינן במקרים מיוחדים כמו הורה, שהינו בנם של הסבא וסבתא, נפטר והילד הינו הזכר והצאצא היחיד שנותר להם, או אחד ההורים או שניהם חווים תהליך חזרה בתשובה/ חזרה בשאלה ומסרבים להפגיש בים הנכדים לסבים וסבתות מסיבת אורח חיים שונה ועוד.

מבחינה משפטית- ישנם מקרים בהם בית המשפט פוסק כי הסבים וסבתות ישאו בנטל מזונות הילדים, כאשר בנם, האב, אינו יכול לשלם או שברח ממחויבותו. משכך, תביעת הסדרי ראייה לסבים וסבתות הינה הגיונית ומקובלת – שכן אם המחוקק רואה בהם אחראים על תשלום המזונות, – עליו גם לראות ולהכיר בזכותם לקשר עם הנכדים.

מבחינת טובת הילד- יש לבחון כל מקרה וכל תיק לגופו ולהגיע להחלטה הנכונה ביותר ולזכור כי מניעת הסדרי ראייה עם הסבים והסבתות וניתוק הקשר בינהם הינם לרוב פעולות בלתי הפיכות… שכן הסבים והסבתות אינם נעשים צעירים בגילם ולעיתים חידוש הקשר עלול להיות מאוחר מדי. מצב שכזה עלול להביא לרגע בו הילד הצעיר גדל ומתבגר – ואז מבין כי מנעו ממנו את היכולת להכיר את סביו ולפתח את הקשר המיוחד עימם וכעת מאוחר מדי.

תביעת הסדרי ראייה עם הנכדים
על מנת שהסבים והסבתות יזכו בהסדרי ראייה עם נכדיהם, עליהם להוכיח כי מניעת הקשר עם הנכדים נעשית משיקולים זרים ולא עניינים ואיננה משרתת את רווחתו וטובתו של הילד. משכך, נודעת חשיבות רבה ומכרעת לכך שהסבים ייעזרו בעורך דין משפחה מומחה בתחום, המכיר את רזי החוק והדין בעניין בסדרי ראייה לסבים וסבתות, אשר סייע לסבים וסבתות רבים לקיים קשר פורה ובריא עם נכדיהם האהובים, במידה וקשר כזה נמנע מהם ללא כל סיבה הגיונית ומוצדקת.

זכרו: מערכת יחסים טובה ומפרה בין סבים לנכדים תורמת להתפתחות אישיותו של הילד. הקשר בין הילד לסביו מעניק לו בטחון רגשי בפן הפסיכולוגי ומשמש כגשר בין – דורי היסטורי המשרה תחושת ביטחון בפן החברי. אם גם מכם נמנע קשר משמעותי עם נכדיכם שלא בצדק וללא סיבה, אינכם חייבים להשלים עם כך.
נשמח לעמוד לשרותכם בכל עת.

התקשר עכשיו